Viden

Artikel:

Du har 7 sanser

 

Du har 7 sanser

Ja, du læste rigtigt. Vi har ikke bare de 5 mest kendte sanser: Føle-, lugte-, smage-, høre- og synssansen. Nej, du har faktisk 2 ekstra. Lær dem at kende her.

 

Kroppen

Kroppen har et sanseapparat, som består af 7 forskellige sanser: følesans, muskel-led-sans, balancesans, synssans, høresans, smagssans og lugtesans.

Kroppens nære sanser er de 3 førstnævnte sanser. Det er fra disse sanser, vi oplever vores egen krop i forhold til omgivelserne. De øvrige sanser fortæller os noget om vores omgivelser.

Når vi hos ZiboCare arbejder med produkter og hjæl-pemidler på det sensoriske område, er det primært følesansen og muskel-og-led-sansen, vi fokuserer på.

Følesansen

Følesansen er vores vigtigste sans. Den sidder i huden og registrerer berøring. Man kalder også følesansen for den taktile sans. Når huden berøres, sendes stimuli til hjernen, hvor der dannes et billede af vores krop og dens grænser, så man kan adskille krop og omgivelser. Følesansen er med til at skabe vores kropsbevidsthed og hjælper hjernen med at holde os opdateret på vores krop.

“Når huden berøres, sendes stimuli til hjernen, hvor der dannes et billede af vores krop og dens grænser”

Vi har i vores tyngdeprodukter derfor stimuli, som påvirker følesansen. Denne påvirkning er vigtig, for at man løbende modtager nye stimuli til hjernen og får en oplevelse af ”samling” på kroppen. Hvis der alene var tale om vægt, vil effekten af tyngde ikke stimulere på samme måde og kroppen vil adaptere følel-sen, uden at opleve varierende stimuli. Bevægelsen i kæderne ved brug, sender nye impulser til hjernen og skaber dermed et bedre kropsbillede og fornemmelse for sig selv.

 

Muskel-led-sansen

Denne sans kaldes også for stillingssansen, bevægesansen eller den proprioceptive sans. Den sidder i muskler og led og registrerer altså vores egen krops bevægelser. Stimulering af muskel-led-sansen beroliger nervesystemet. Fx kan fysisk aktivitet bidrage til at skabe ro. Alle kender det med at fornemme utålmodighed, rastløshed eller frustration, hvor adfærden let kan blive, at man fx bevæger sig uroligt på stolen, vipper med foden eller klikker med kuglepennen… Helt ubevidst bruger vi intuitivt muskel-led-sansen til at lindre og berolige krop og hoved.

“Helt ubevidst bruger vi intuitivt muskel-led-sansen til at lindre og berolige krop og hoved.”

Vores tyngdeprodukter kombinerer de berøringsmæssige stimuli med tyngdestimuli, for at påvirke sanserne så optimalt som muligt, til en bedre fornemmelse for sig selv ift. omgivelserne.

Download Z-magasinet og bliv klog på:

  • Styrer dine sanser dit liv?
  • Hvor stor en rolle spiller søvn?
  • Hvordan kan børns indlæring styrkes?
  • Hvad siger forskningen om hjernens udvikling og søvn?
  • Hvordan bruger jeg mine 7 sanser?
  • Hvilke hjælpemidler kan gøre den største forskel? 

Og meget mere…

  

Se alle produkter til børn og unge

Case: Tyngde produkter i Gym

Professio­nelle produkter
– nu også til private

Vi har et stærkt produktprogram af sansestimulerende og trykaflastende hjælpemidler til hele sundhedssektoren.

Læs mere om vores produktprogram >