Artikel

Bag om tryksår

Bag om tryksår

Tryksår har flere navne, fx liggesår, tryksår og decubitus, men uanset hvad vi kalder fænomenet, så er problemet det samme: Når et hudområde gennem længere tid har været udsat for et langvarigt tryk eller træk, så kommer der iltmangel i vævet og tryksår opstår. Det ses ofte over knoglefremspring som os sacrum, tuber ischii, trochanter major, laterale malleoler og hæle. Det underliggende subkutane fedtvæv og muskler er mere følsomme for tryk end den overliggende hud. Derfor udvikles vævsdøden i dybden først, inden huden viser rødme og brister.

Hvordan udvikles tryksår?

Tryksårs opståen afhænger dels af trykkets kraft, dels af den tid, vævet har været udsat for tryk, men også lokalisation for trykket og den almene sundhedstilstand er afgørende for udvikling af tryksår hos den enkelte patient. Årsager til tryksår kan inddeles i interne og eksterne faktorer. De fleste faktorer er relateret til det enkelte individ, det er de interne faktorer. De eksterne faktorer er relateret til det ydre miljø og er tryk, shear (træk) og friktion. En udbredt risikofaktor for tryksår er: immobilitet.

Forskellige madrastyper til individuelle udfordringer

ZiboCare tilbyder mulighed for at reducere de eksterne faktorer, der kan bidrage til at udvikle tryksår, med flere forskellige hjælpemidler og madrastyper. Formålet er at give det faglige personale mulighed for (med den rette rådgivning og sparring) at vælge den løsning og det underlag, der passer optimalt til den enkelte. Samtidig tages hensyn til de interne faktorer hos den enkelte, der kan være med til at udvikle tryksår.

Som udgangspunkt er det første skridt at lave en risikovurdering. Den mest brugte i Danmark er Braden scoren, som nemt og enkelt kan give en indikator på, hvilken risiko patienten har for at udvikle tryksår. Har patienten allerede et tryksår, er det vigtigt at vurdere, hvilken kategori tryksåret er i. Ovenstående redskaber kan du få hos ZiboCare i form af et lommekort, der guider dig til vurderingen. Ud fra risikovurdering eller tryksårkategori kan det rette produkt vælges, evt. med hjælp fra ZiboCares madrasguide – en nyudviklet guide som skal hjælpe med at vælge det bedst egnede underlag til patienten, ud fra de udfordringer patienten har. Nogle patienter har udfordringer, der hindrer dem i at ligge på en standardmadras.

I ZiboCare oplever vi at en målrettet løsning til patienter, der fx er udadreagerende, sensitive, har svært helende sår eller har smerter, kan reducere de udfordringer, de har og øge deres livskvalitet. Samtidig kan en god løsning for patienten give et bedre arbejdsmiljø for personalet, reducere arbejdsbelastning og frigive eller spare ressourcer.

Udstyrsrelaterede tryksår

Nogle gang udvikles tryksår på grund af udstyr, som patienten bruger, fx CPAP-masker, iltkatetre eller dræn. En KOL-patient, der sidder med albuerne hårdt i bordet for at få luft, kan også udvikle tryksår pga. det statiske tryk, der er mellem albue og bordplade. Der kan pressure pads lægges imellem det udsatte område og udstyret og hjælpe med at reducere risikoen for at udvikle tryksår. Se Pressure Pads bag i dette magasin.

Hent Z-magasinet og bliv klog på:

  • Hvordan hjælpemidler kan forebygge tryksår
  • Mød tryksårseksperten dr.med. Rolf Jelnes
  • Hør om tryksårssygeplejersken Camillas erfaringer
  • Den rigtige madras kan frigøre ressourcer
  • Prøv madrasguiden
  • Læs om ZiboCares netværk for trykssårsspecialister

Og meget mere…
Tilmeld dig vores nyhedsbrev lige her, så sender vi dig Z-Magasinet.

Artikel: Fokus på forebyggelse

Anne Denning Lillelund - ZiboCare

Artikel: Valg af madras