case

Kædedynen gjorde
en kæmpe forskel

Noahs mor

Noah på 2 år fik bedre søvn med kædedynen og ingen medicin

UDFORDRING
Vores søn Noah er på nuværende tidspunkt 2 år og 8 måneder. Han er født uden hjernebjælke, hvilket blev opdaget tilfældigt under graviditeten. Betydningen af at være født uden hjernebjælke spænder bredt. Fremtidsudsigterne går fra multihandicappet til nærmest ingen betydning. Indtil videre har Noahs udvikling været meget positiv. Han er lidt bagefter gennemsnittet på hans udviklingsniveau, men ikke noget man tænker over, hvis ikke man ved det. Så vi er jo utroligt glade og taknemlige over vores situation.

Vi har været tilkoblet Legeteket siden Noah var et halvt år gammel og har brugt muligheden flittigt. Da Noah blev to år gammel, begyndte hans søvnrytme at ændre sig igen. Fra at han selv kunne falde i søvn og sove igennem om natten, begyndte han at blive ekstremt ked af det, ja nærmest panisk, når vi gik fra ham, inden han var faldet i søvn. Når vi var hos ham, var det ikke sådan at han græd, men han rodede rundt i sengen, kunne ikke finde ro, rejste sig halvvejs op og kastede sig ned igen…

“Det var tydeligt at mærke, at han egentlig gerne ville sove, men ikke kunne finde ro.”

Nætterne blev også afbrudt igen. Noah kunne vågne og være urolig igen. Vi har en rejseseng til at stå inde i soveværelset, og der kom han ret hurtig ind om natten når han vågnede, da det igen var tydeligt, at han havde brug for vores nærvær. Når han lå nede i sengen, gentog putteritualet sig egentlig igen. Han var ikke rigtig vågen, men rodede rundt i sengen og var urolig. Det kunne tage 1,5- 2 timer at putte Noah.

RESULTAT: Kædedynen gjorde en kæmpe forskel
Jeg fik talt med vores sprogkonsulent om det, og hun foreslog at vi skulle prøve kædedynen. Og det må siges at have gjort en forskel for Noah og os. Så snart Noah ligger i sengen og får dynen over sig, er der ro. Han bruger nu i gennemsnit en halv time på at falde i søvn. Han sover ikke igennem hver nat (men det sker oftere og oftere), men når han vågner og kommer ind til os, tager vi dynen med, og Noah sover videre med det samme. Inden vi prøvede dynen, var Noahs ordforråd begrænset, og dagplejepædagogen begyndte at tænde nogle små alarmklokker og kontaktede kommunens neurolog, talepædagog samt Noahs ergoterapeut.

“Siden Noah har fået en bedre nattesøvn, er hans tale begyndt at udvikle sig enormt” 

Han snakker nærmest uafbrudt, gentager alt hvad man siger og har virkelig udviklet sig enormt. Vi som forældre er ikke i tvivl om at udviklingen hænger sammen med en bedre nattesøvn! Vi har siden søgt om tilskud til en kædedyne hos kommunen. Denne ansøgning blev dog afvist. Deraf fremgår at behandlingsmulighederne ikke er udtømt så længe vi ikke har afprøvet sovemedicin

Vores barn skal ikke på sovemedicin for at skulle sove, når vi ved, at en kædedyne kan gøre en forskel!

De har kontaktet Noahs overlæge på Sygehuset for at få hans vurdering. Han skriver at “hæmmet søvn kan behandles med en kugle- eller kædedyne, samt i enkelte tilfælde kan medicinsk behandling anvendes i en tid – og muligvis – have effekt på søvnvanskelighederne”.

“Så her står vi nu. Lidt chokeret og skuffet over at det offentlige forventer, at man giver sit barn sovemedicin, inden de vil genoptage sagen om tilskud til en dyne – som vi ved er uden bivirkninger”

Man ved at medicin i en eller anden form giver bivirkninger. Man hører i medierne at flere og flere børn og unge får medicin, men går tendensen generelt den vej? At man får råd og vejledning omkring, at man skal tage en pille og se om det ikke hjælper, frem for at komme problemet til livs. Hvorfor ikke se langsigtet på problemerne? Hvis Noah nu ikke havde forbedret sin nattesøvn de seneste måneder, ville han så kunne tale lige så godt som nu? Vi tror det ikke! Og så skulle der sandsynligvis kobles en talepædagog  på ham … Hendes løn kunne hurtig tjenes ind ved give et tilskud til en dyne. Dermed var det ikke kun os der var hjulpet, men også kommunekassen …

Det var vores lille historie. Vores erfaringer med kædedynen. Og det offentlige.
Mor til Noah