Ditte Kjeld Storm - ZiboCare A/S

Artikel

Lad forebyggelse frigøre ressourcer

Lad forebyggelse frigøre ressourcer

Et godt forebyggelsesarbejde på tryksårsområdet frigør ressourcer, som kan bruges meget bedre andre steder. ”I en tid, hvor personalet ofte er presset, så kræver tryksår for mange gode ressourcer. Det er ærgerligt, når der er så gode muligheder for at forebygge”, siger Ditte Kjeld Storm, der er ergoterapeut og Sales Manager hos ZiboCare.

”Mange tror desværre, at der kun findes enten de klassiske skummadrasser eller vekseltryksmadrasser, men sandheden er, at der i dag er kommet så mange muligheder derimellem. Det giver mulighed for at vælge den løsning, der er helt ideel for den enkelte patient,” fortæller Ditte Kjeld Storm og fortsætter: ”Problemet er, at hvis du placerer en patient på for eksempel en trykaflastende vekseltryksmadras, så ”synker” han eller hun ned i den og får svært ved at komme op eller flytte sig rundt. Dermed kan du risikere at binde patienten mere end nødvendigt til sengen. Vælger du derimod en af de andre, nyere madrastyper, så oplever personalet, at det giver patienterne mulighed for at mobilisere sig selv ud af sengen. Dermed kan de også klare flere ting selv, så personalet får frigjort tid til andre opgaver, og samfundet sparer mange penge på dyr tryksårsbehandling.”

”Vælger du en af de andre, nyere madrastyper, så oplever personalet, at det giver patienterne mulighed for at mobilisere sig selv ud af sengen.”

Mere fokus, færre sår

For Ditte Kjeld Storm og ZiboCare er det helt tydeligt og logisk, at jo mere fokus, der sættes på tryksårsområdet, desto færre tryksår opstår der ude hos patienterne: ”Projektet ”I Sikre Hænder” eller ansættelsen af deciderede sår- og tryksårsygeplejersker rundt omkring i landet gør en kæmpe forskel og er med til at nedbringe antallet af tryksår. Det er initiativer, der øger vidensniveauet derude hos det daglige personale, der håndterer patienterne. Det skubber også til en ongoing proces med at oplære personalet i at kigge efter og screene for tryksår.”
”Vi stiller os samtidig selv til rådighed med undervisning og den viden, der er brug for, når det gælder forebyggelse af tryksår og valg af rette madrasser eller øvrige tryksårsforebyggende tiltag. Her er der som sagt masser af gode muligheder at gøre brug af,”siger hun.

Værdi i offentligt-privat samarbejde

”Vi skal sammen holde fokus på at gøre det nemmest muligt at forebygge tryksår i sygeplejen og i valget af hjælpemidler. I den forbindelse har et offentligt-privat samarbejde også stor værdi, hvis vi alle gør det ordentligt og ærligt,” konstaterer Ditte Kjeld Storm. ”ZiboCare vil gerne være en faglig og seriøs aktør, der bidrager til at løfte området – også når der skal vælges løsninger, hvor samfundet får mest for pengene. Det bør dog være uden, at der gås på kompromis med kvaliteten samt hensynet til patienter og personale. For billigst bliver for dyrt i det lange løb, hvis vi ikke vælger de løsninger, der forebygger de dyre og meget generende tryksår – og giver optimale arbejdsbetingelser for plejepersonalet.”

Hent Z-magasinet og bliv klog på:

  • Hvordan hjælpemidler kan forebygge tryksår
  • Mød tryksårseksperten dr.med. Rolf Jelnes
  • Hør om tryksårssygeplejersken Camillas erfaringer
  • Den rigtige madras kan frigøre ressourcer
  • Prøv madrasguiden
  • Læs om ZiboCares netværk for trykssårsspecialister

Og meget mere…
Tilmeld dig vores nyhedsbrev lige her, så sender vi dig Z-Magasinet.

Artikel: Fokus på forebyggelse

Anne Denning Lillelund - ZiboCare

Artikel: Valg af madras

Professio­nelle produkter
– nu også til private

Vi har et stærkt produktprogram af sansestimulerende og trykaflastende hjælpemidler til hele sundhedssektoren.

Læs mere om vores produktprogram >