Artikel

”Det er egentlig ikke så svært…”

Såroverlæge om at forebygge tryksår:

”Det er egentlig ikke så svært…”

Overlæge, dr.med. Rolf Jelnes, der i 25 år har beskæftiget sig intensivt med sår og tryksår på både dansk og europæisk niveau, ærgrer sig over, hvorfor vi stadig har mange tryksår i det danske sundhedsvæsen, når 95% af alle tryksår kan forebygges. ”For det er egentlig ikke så svært, som mange gør det til – gå ud og se på patienten,” konstaterer han.

Rolf Jelnes, speciallæge i karkirurgi, undrede sig mere og mere over de udfordringer, der ofte var med sår og sårheling. Derfor begyndte han at interessere sig for området, selvom han vurderer, at det for mange læger er et ”usexet” område at vælge, som han siger: ”Det er vigtigt at komme i gang med en god tryksårsforebyggelse. For hele 95% kan undgås med en helt basal tilgang. Deri ligger sygepleje som i gamle dage, suppleret med yderligere viden. Det at kigge efter tryksår var en del af den basale sygepleje. For det, du skal, er egentlig bare at kigge på din patient – HUSK – Hud, Underlag, Stillingsskifte og Kost. Så kan du nemlig ofte se og gøre noget ved problemet,” fortæller Rolf Jelnes. ”Det, der mangler, er faglig ledelse, ikke organisatorisk ledelse, men ledelse hvor man dagligt spørger til den enkelte patient/borgers individuelle problemer.”

“Det du skal, er egentlig bare at kigge på din patient – HUSK – Hud, Underlag, Stillingsskifte og Kost.”

Tendens til at gøre tingene komplekse

Overlægen fra Sønderborg fortsætter: ”Vi har ofte en tendens til at gøre tingene komplekse, hvor det her egentlig er noget meget enkelt, hvor der ikke skal diverse apparater til for at måle noget. Det handler derimod om at kigge på patienten, og hvorfor skal 10% af alle indlagte patienter døje med det her problem, når det kunne undgås,” spørger han og fortsætter: ”Det samme gælder egentlig valget af madrasser og underlag. For her må vekseltryksmadrassen ikke bare blive en sovepude, hvor der i valget ikke er taget udgangspunkt i, hvad den enkelte patient har brug for. Vi skal sørge for, at sengeliggende patienter ikke ligger på noget ”hørm”. Derfor er vi også ved at skifte en del madrasser ud her i Sønderborg.”

Sårnørd på sygehuset bygger bro

For Rolf Jelnes, der kalder sig selv en ”sårnørd”, har det været vigtigt at bygge en bro mellem de observationer, der er lavet på sygehuset og omvendt i den kommunale sektor: ”Succesen, der er lavet i ”Nulsårsprojektet” i Sønderborg Kommune, som led i ”I Sikre Hænder”, skyldes et fantastisk projekt, hvor vi nu prøver at bygge bro mellem sygehusene og det kommunale. For ellers kan der godt gå noget tabt i kommunikationen mellem de to sektorer omkring den enkelte patient, logistik osv. Det har desuden betydet en opdateret viden til personalet, som de har været glade for,” lyder det fra Rolf Jelnes, der samtidig ser tilbage på udviklingen i de 25 år, han selv har beskæftiget sig med området: ”Det faglige niveau er generelt hævet på sår- og tryksårsområdet, og undertryksbehandlingerne er kommet på banen, men det er et langt, sejt træk, fordi sår og tryksår ikke er en disciplin i personalets uddannelse. ”

Europæisk event til Sønderborg

Rolf Jelnes har i mange år været aktiv i et tvær-europæisk samarbejde på sårområdet, og han glæder sig over, at det europæiske tryksårsselskab holder en stor konference i Sønderborg i 2020: ”Jeg er trustee i EPUAP, det europæiske tryksårsselskab, hvor jeg repræsenterer Danmark sammen med Britt Hansen fra Odense Universitets Hospital. Her lagde vi på et tidspunkt billet ind på, at Sønderborg kunne holde en af selskabets konferencer. Det gør vi til næste år, og det bliver rigtigt spændende med mange gæster fra mange lande, der mødes for at tale om emnet ”Patientsikkerhed, forebyggelse og kommunikation”. For eksempel også kommunikationen mellem patienten og ”den intelligente seng” med mange tekniske devices, der er noget af det nye, der kommer, og som også kan få betydning for overvågningen af patienten i forhold til tryksår,” runder Rolf Jelnes af, inden han igen skal på farten og formidle noget af den viden om sår og tryksår, han har samlet sammen i over to årtier. Inden da understreger han igen: ”95% af tryksår kunne undgås med rettidig omhu, som den gamle hr. Møller ville have sagt!”

Rolf Jelnes
Overlæge, dr.med., Sønderborg Sygehus

Hent Z-magasinet og bliv klog på:

  • Hvordan hjælpemidler kan forebygge tryksår
  • Mød tryksårseksperten dr.med. Rolf Jelnes
  • Hør om tryksårssygeplejersken Camillas erfaringer
  • Den rigtige madras kan frigøre ressourcer
  • Prøv madrasguiden
  • Læs om ZiboCares netværk for trykssårsspecialister

Og meget mere…
Tilmeld dig vores nyhedsbrev lige her, så sender vi dig Z-Magasinet.

Artikel: Fokus på forebyggelse

Anne Denning Lillelund - ZiboCare

Artikel: Valg af madras